Tipy na piaty festivalový deň – utorok, 20. júna 2023

Diváci pred premietaním filmu počas 29. ročníka MFF Art Film Fest Košice 2023.

Tesne pred obedom si môžete dopriať dávku temnej poetiky filmom Na svitaní debutujúceho thajského režiséra Taikiho Sakpisita. Skľučujúce, ale obrazovo podmanivé výjavy vás uvedú do hypnotického stavu. Rovnakú moc má aj sugestívny soundtrack filmu, ktorý miestami naháňa husiu kožu. (Kino Úsmev – 11:30)

Austrálska dráma Blaze v sebe spája krutý obraz reality s pestrými trikovými efektami, ktoré pomáhajú mladej Blaze utiecť pred traumou do sveta vlastnej fantázie. Dráma od producentov Babadooka ponúka zmes animácie, hraného deja či bábok, ktorými vypovedá o ženskej odvahe a sile. (JOJ Cinema 1 – 14:00)

Fanúšikov histórie poteší snímka Daň za mier, ktorá v sebe kombinuje hrané sekvencie s dokumentárnymi a novým spôsobom vypovedá o udalostiach okolo Trianonskej mierovej zmluvy, ktorou Maďarsko prišlo o veľkú časť územia. Bolestné spomienky na toto obdobie pretrvávajú pri Slovensko-maďarských vzťahoch dodnes. (Kino Úsmev – 14:30)

V Auparku o 15:00 predvedie Slovak Action Company ukážku praktických trikových efektov v reálnom prostredí, ktoré sa vo filmovom umení využívali dávno predtým, než prišli na rad tie digitálne. Praktické efekty všaka stále majú svoje čaro a nezameniteľné vlastnosti, ktoré sú dodnes používané. Vstup na toto podujatie je voľný.

Debutový film Bezpečné miesto chorvátskeho režiséra Juraja Lerotića vznikol na základe osobnej skúsenosti režiséra. Dej snímky sa odohráva v priebehu jedného dňa, ktorého plynutie ovplyvní traumatická udalosť – náhly pokus o samovraždu. Nečakaný počin psychicky labilného Damira vytvorí priepasť v každodennom živote trojčlennej rodiny. Bezpečné miesto sa premietne v rámci sekcie Medzinárodná súťaž hraných filmov. (JOJ Cinema 1 – 17:00)

Mnohými zbožňovaná a nenapodobiteľná Penélope Cruz ovládne filmové plátno vo filme Nesmiernosť. V úlohe osamelej manželky Clary sa prenesie do 70. rokov 20. storočia do Talianska, kde zažíva manželskú krízu. Nesmiernosť vybrali do súťaže na festivale v Benátkach v roku 2022 a na Art Film Feste sa premietne v rámci programovej sekcie Panoráma. (Kunsthalle 17:30)

Divácky kinohit Slúžka, z programovej sekcie Slovenská sezóna, nakrútený podľa rovnomenného románu slovenskej spisovateľky Hany Lasicovej, rozpovedá komorný, ale dramatický príbeh pätnásťročnej Anky, ktorá prichádza pracovať ako slúžka do vily vysokopostavenej rakúsko-uhorskej rodiny. Mladé dievča, na pozadí historických udalostí, prežíva prvé ľúbostné vzplanutie i horkú pachuť pravidiel nového sveta a triednych rozdielov. Na Art Film Fest-e snímku uvedie autorka literárnej predlohy Hana Lasicová. (Kino Úsmev – 17:30)

Utorkový večer príďte do košického amfiteátru ukončiť hudobným filmom o kráľovnej soulu Arethe Franklin. Snímka Aretha Franklin: Amazing Grace oscarového režiséra Sydneyho Pollacka je záznamom z nahrávania rovnomenného živého dvojalbumu v baptistickom kostole v Los Angeles v roku 1972 Vďaka filmu sa teraz môžeme vrátiť v čase a sledovať Arethu, na vrchole svojej slávy. Film ležal desaťročia v policiach, až kým ho Alan Elliott dokončil. (Amfiteáter U.S. Steel Košice – 21:30)