Eva Holubová si prevzala cenu Hercova misia

Eva Holubová, legenda českej kinematografie, dorazila v stredu do Košíc, aby prevzala cenu Hercova misia a zavŕšila tak 29. ročník Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest. Táto česká herečka s neopakovateľnou charizmou a humorom účinkovala vo vyše tridsiatich českých a slovenských filmoch. Okrem toho aktívne pôsobí aj v televízii a divadle. Je držiteľkou ocenenia Český lev za najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe vo filme Ene bene (1999). Slovenskí diváci ju poznajú najmä z legendárneho filmu Jana Hřebejka Pelíšky (1999), za ktorý bola v roku 1999 nominovaná na ocenenie Český lev za najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe. Eva Holubová je taktiež spájaná so slovenskými filmami Tichá radosť (1985) a Chodník cez Dunaj (1989), v ktorých si zahrala vedľajšie úlohy.

Za komédiu Účastníci zájazdu (2006) získala cenu na prestížnom americkom filmovom festivale Tribeca v New Yorku. V septembri v tomto roku do kín vstúpi slovenský film Konečne máme čo sme chceli (2023) o rozpade ČSR, v ktorom si Eva Holubová taktiež zahrala jednu z úloh. O príprave filmu na tlačovej konferencii prezradila, že sa jedná o jej srdcovú záležitosť. Vo filme hrá po boku slovenských herečiek a hercov Anny Šiškovej, Judit Pecháček a Juraja Loja.

Ako laureátka ocenenia si Eva Holubová vybrala do programu festivalu snímku Pelíšky. „Je to milovaný film mojej dcéry. Pelíšky vnímam ako veľmi aktuálny film, hlavne v dnešnej ťažkej dobe. Je to snímka o ťažkej téme ale zároveň je aj o láske, viere a nádeji,“ objasňuje výber filmu Eva Holubová.

V súčasnosti Eva Holubová spolu s dcérou Karolínou Holubovou vedie ich spoločnú kreatívnu agentúru s názvom Holubice Agency.  Spolu so svojím tímom a dcérou Karolínou a Matejom Papirčiakom pricestovala do Košíc, kde si vo štvrtok popoludní prevzala pri Dolnej bráne cenu Hercova misia za svoj mimoriadny prínos v oblasti hereckého fimového umenia a zúčastnila sa aj záverečného ceremoniálu. Hovorca MFF Art Film Fest, Juraj Čurný, sa po skončení tlačovej konferencie s Evou Holubovou, Karolínou Holubovou a Matejom Paprčiakom porozprával o ich pôsobnosti v agentúre Holubice Agency a generačných rozdieloch, ktoré ich spájajú a dodávajú ich tvorbe iskru a vytvárajú tak potrebný medzigeneračný dialóg.

Pani Holubová, je úžasné, že ste na festival dorazila s posilou – vašou dcérou Karolínou a Matejom z agentúry Holubice Agency. Vyzerá to tak, že s mladšou generáciou si veľmi dobre rozumiete. Priblížite nám ako vznikla vaša spolupráca?
Eva Holubová: Spolupráca vznikla prirodzene, najskôr na báze príbuzenských vzťahov. S dcérou Kajou
sme od jej detstva spoločne nakrúcali napríklad dokumentárne filmy pre televíziu. Neskôr sa venovala naplno škole a po jej absolvovaní pracovala v Anglicku. Keď sa kvôli covidu a Brexitu vrátila, rozhodli sme sa založiť kreatívnu agentúru s názvom Holubice Agency.

Karolína Holubová: Založili sme kreatívnu agentúru s názvom Holubice Agency, kde pracujem ja, Evička a Matej. Máme veľké šťastie, že môžeme spolupracovať a realizovať tieto projekty spoločne. Ako už spomenula Evička, predtým sme spolu točili rôzne filmy a projekty, a založenie agentúry nám prišlo ako logické vyústenie našej spolupráce. Teraz máme všetko, čo robíme, pod jednou strechou.
Matej Paprčiak
: Firma bola logickým vyústením všetkých našich projektov, ktoré sme robili nielen spoločne, ale aj každý zvlášť.

Aké je to pre Vás sledovať mladšiu generáciu pri práci? Firmu riadia primárne oni?
Eva Holubová: Niekedy si dokonca pripadám mladšia ako oni, nie vo vzťahu k nápadom a duchu agentúry, ale v naivite. Cítim sa ako večné dieťa. Narodila som sa za železnou oponou. Naopak, oni sa narodili v zahraničí, pracovali v zahraničí a majú oveľa väčší rozhľad ako ja. Keď sme s Karolínou robili podcast Menopauza nie je pauza, všimli sme si, že sme ako Česi trochu prudérny národ a neradi diskutujeme o týchto témach. Akoby sme sa za ne hanbili.
Karolína Holubová: S Evou radi otvárame tabuizované témy. Je to taký náš talent.
Eva Holubová: Áno ale prišla si s tým ty. Moja mama ma vychovávala s presvedčením, že o týchto témach nie je vhodné diskutovať. Kvôli tomuto zastaranému prístupu trpí dodnes mnoho žien. Naše podcasty o citlivých témach majú však veľmi dobré ohlasy a v niektorom smere tým ženám pomáhajú. Po stáročia sa hovorilo, že menopauza je smrť ženy v žene, až koncom 20. storočia prišla nejaká psychologička s tvrdením, že je to zrodenie ženy v žene. Táto téma nás veľmi nadchýna a baví. V podcaste som ja a Matej za takých „klaunov“, aby sme trochu uvoľnili atmosféru. Karolína zas vedie diskusie s psychológom doktorom Balážkom, ktorý poskytuje všetky potrebné fakty a informácie o danej téme.
Matej Paprčiak: Je to živá show. Je to zábava a zároveň aj osveta. So show sme cestovali po Česku a je možné, že s ňou prídeme aj do Košíc na Slovensko.

Nachádzame sa na filmovom festivale Art Film Fest a z vašej filmografie ste do programu vybrali film Pelíšky. Zaujíma ma názor mladej generácie na tento film. Ako ho vnímajú teraz a aký majú pohľad naň, nielen ako ľudia s príbuzenskými väzbami, ale aj ako diváci, ktorí majú čo povedať aj o hereckej stránke.
Karolína Holubová: Ja mám Pelíšky veľmi rada, najmä pre kameru Jana Malířa, ktorá vytvára úžasnú farebnosť filmu a celkovú atmosféru. Sama som študovala fotografiu a venujem sa aj nakrúcaniu videí, takže viem oceniť kvalitu svetla a precíznu výpravu, vrátane kostýmov, ktoré sú v Pelíškách  premyslené do posledného detailu. Pokiaľ ide o herectvo, musím podotknúť, že vo filme si zahrali skoro všetci najlepší českí a slovenskí herci. 
Eva Holubová:
Musím doplniť, že pred samotným nakrúcaním sme mali skúšky, na ktoré prišla aj Milka Vášáryová. Milka začala rozprávať na skúškach o svojej vlastnej skúsenosti s okupáciou, následne sme sa k nej pridali aj ďalší a týmto spôsobom sme sa stali aj my herci, tvorcami Pelíšok. Bolo nám to umožnené. Bohužiaľ s Milkou sme si nezahrali v žiadnej scéne avšak sledovala som jej prácu na filmovom pľaci a získala som od nej veľa cenných skúsenosti.
Karolína Holubová: A to je z toho filmu cítiť. Je to veľmi precízne nakrútený film. Film, ktorý sa možno už v dnešnej dobe takto nakrútiť nedá, nemáme na to peniaze a čas.
Matej Paprčiak: Chcel by som ešte dodať, že Pelíšky sa stali tradičným vianočným filmom v Česku aj na Slovensku. Veľmi ma to teší a páči sa mi aj  farebnosť filmu, keďže bol nakrútený na film a nie digitálne. Hoci bol nakrútený na konci 90. rokov, mám pocit, že je oveľa starší a zároveň veľmi nadčasový. Pelíšky sú mi blízke tak isto ako aj Eve a Karolíne.


Organizátor: ART FILM FEST s.r.o.;

Spoluorganizátori: Mesto Košice, K13 – Košické kultúrne centrá, ART FILM FEST, n.o., LGM, s.r.o.;

Festival finančne podporili: Audiovizuálny fond a Nadácia SPP;
Festival je spolufinancovaný Košickým samosprávnym krajom z programu Terra Incognita;

Hlavní reklamní partneri: CODES Brand House, FORLIVE, pramenitá voda Lucka;

Oficiálne autá: Auto Gábriel; Oficiálny hotel: Hotel Yasmin;

Reklamní partneri: stavebná spoločnosť Adifex, Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a.s., Oxyworld, U. S. Steel Košice, ANTIK Telecom, BARZZUZ, Kino Úsmev, Aupark Košice, Fors-stav, R-media, Okno mé lásky;

Oficiálni dodávatelia: NOV, ZEBRA, Best Press, SLOVNAFT, Stredoeurópska nadácia, Spoločnosť pre skladovanie, DKC Veritas, Kaviareň Slávia, Tabačka Kulturfabrik, Ohnisko – Fire Dining & Brew Bar, Pub u Kohúta, El Nacional, Café de Paris, Maiko Sushi, DOMOS Slovakia, Pilsner Urquell, Macarons; Oficiálne víno: Kubbo Select a Ostrožovič;

Hlavní mediálni partneri: TV JOJ, zregionu.sk, Pravda, Eurotelevízia;
Mediálni partneri: Rozhlas a televízia Slovenska, Kinosála, JOJ 24, Film Europe, TV spolok LOToS, Rádio KOŠICE, Korzár, Slovenka, Forbes, SITA, TASR, BigMedia, HomeMedia Production, Film.sk, Košice City Guide, aktuality.sk, čsfd.cz, Visit Košice, Košice v Skratke;
Partneri: JOJ Cinema, Millor – Váš partner v oblasti energetiky, Letisko Košice, Autocont, TelekomCLOUD, ECO Technologies, DELTA OnLine, MIHYRING, KAIFER advokátska kancelária, Taper, Brother, GROTTO, CELIMED autorizované zastúpenie OMRON, NR-holding, CPK Slovakia, Casa Trade – Casablanca cafe, easylog transport&logistic, Kvety Victor, Slovenský filmový ústav, Filozofická fakulta UPJŠ, Fakulta elektrotechniky a informatiky TUKE, Súkromná škola umeleckého priemyslu filmová v Košiciach, Dopravný podnik mesta Košice, Tesco Stores SK, DEMI šport, CANON, SPI International, Arténaaudiovizuálna dielňa od RTVS, Kreatívna Európa, KPK Reklama, HAIR FACTORY Košice

Festivalové reštaurácie a bary: JAZZ Club Café Restaurant, Pivovar Hostinec, Kaviareň Papa, Reštaurácia Camelot, Kaviareň Veritas