30. ročník MFF Art Film sa uskutoční od 21. do 28. júna 2024 v Košiciach

Najstarší, najväčší a najznámejší slovenský filmový festival pokračuje v obvyklom čase a v meste, ktoré je jeho domovom od roku 2016. Fanúšikovia filmového umenia sa môžu tešiť nielen na tradičné časti festivalového programu, ale aj na viacero noviniek.

„Jubilejný 30. ročník je inšpiráciou aj pre nové prvky v ustálenej a divákmi preferovanej programovej dramaturgii a orientácii. Pre zvýšenie medzinárodného renomé MFF Art Film sme sa rozhodli pre úpravu názvu podujatia s ambíciou posilniť internacionálny potenciál podujatia,“ hovorí umelecký riaditeľ festivalu Martin Palúch a dodáva: „Pre zatraktívnenie identity festivalu v stredoeurópskom priestore sme vytvorili novú súťažnú sekciu, ktorá by mala podporiť zviditeľnenie kvality európskej kinematografie zo strednej a východnej Európy. Medzinárodná súťaž filmov z tohto regiónu je určená pre hrané, dokumentárne i animované filmy z oprávnených krajín, čím zvyšujeme možnosť pre slovenských filmárov zapojiť sa do medzinárodnej konfrontácie.“

Oprávnenými krajinami zo strednej a východnej Európy, ktorých filmy môžu súťažiť v tejto novovytvorenej sekcii sú: Maďarsko, Poľsko, Česko, Slovensko, Rumunsko, Bulharsko, Ukrajina, Bielorusko, Litva, Lotyšsko, Estónsko, Moldavsko, Albánsko, Arménsko.

Dominantou festivalu ostáva Medzinárodná súťaž hraných filmov určená tvorcom, ktorí v profesionálnych podmienkach vytvorili svoj prvý, druhý alebo tretí celovečerný hraný film. Hodnotenie je v gescii poroty zloženej z medzinárodných odborníkov. Najlepší celovečerný hraný film si odnáša cenu Modrý anjel – tento rok doplnenú aj o finančnú cenu 2000 Euro. Ďalšie ocenenia sú určené pre najlepšieho režiséra, herečku a herca. Modrý anjel, ktorý sa udeľuje v Medzinárodnej súťaži krátkych filmov, bude tento rok doplnený aj o finančnú cenu 500 Euro. Modrého anjela si odnesie aj víťazný film z novovytvorenej Medzinárodnej súťaže filmov zo strednej a východnej Európyspolu s finančnou cenou 1500 Euro.

Od 1.12.2023 sa spúšťa online prihlasovanie filmov do všetkých súťažných kategórií prostredníctvom samostatnej podstránky na www.iffartfilm.com.

S inovovaným názvom festivalu priamo súvisí aj rebranding loga festivalu, ktorý zachováva prvky toho predošlého a súčasne zdôrazňuje výnimočnosť jubilejného 30. ročníka MFF Art Film.