Tipy na šiesty festivalový deň – streda, 21. júna

Diváci pred premietaním filmu počas 29. ročníka MFF Art Film Fest Košice 2023.

Láska & anarchia – Rumunská snímka Intregalde je psychologickou observačnou štúdiou skupiny ľudí uviaznutej v uprostred lesa. Režisér Radu Muntean prináša realistický príbeh z odľahlej Transylvánie, ktorý skĺzava do iracionálnych sfér, pričom všetko zachytáva dokumentárnou kamerou (Kunsthalle – 11:30).

Legendárna plavba ľadoborca Terra Nova na Južný pól zachytená kamerou Herberta G. Pontinga zachytená v rokoch 1910 -1913, bola zrekonštruovaná Britským filmovým inštitútom. Vynovenú verziu filmu Veľké biele ticho môžete tiež vidieť v rámci sekcie Láska & anarchia v kine Veritas o 14:00.

Režisér Oskar Alegria sa vracia do detstva a nepoškvrnenej prírody v obrazovej eseji Zumiriki. Strihom vytvára zábavné a trefné prírodné situácie a zároveň hľadá odpovede na otázky o živote a jeho zmysle (Kino Úsmev o 14:30).

Panoráma ponúkne jemenskú sociálnu drámu Zaťažení o rodine v ťažkej finančnej kríze. Keď manželia zistia, že čakajú štvrté dieťa, uvedomia si, že stoja pred niekoľkými ťažkými rozhodnutiami (Kino Úsmev – 11:30).

Z tejto sekcie by vám určite nemala ujsť snímka Asteroid City, o ktorej sa posledné týždne veľa hovorí. Každý nový film Wesa Andersona je netrpezlivo očakávaný a výrazne štylizovaná púštna komédia o príchode neznámej civilizácie na zem je plná žiarivých hereckých hviezd. V spojení s unikátnou režijnou víziou pôjde o 20:00 v kinosále JOJ Cinema 1 o jedinečný komediálny zážitok.

Medzinárodná súťaž hraných filmov – Súťažným filmom v stredajšom programe je mimoriadne úspešná dráma Mám elektrické sny, získala minulý rok niekoľko hlavných cien na festivale v Locarne. Zaujímavosťou je, že ide o debut mladej režisérky Valentiny Maurel. Ide o film zauberajúci sa dospievaním a osobnostnou krízou, ktorú prežíva otec hlavnej hrdinky Evy. Dcéra a otec si začnú napokon uvedomovať, že sú si veľmi podobní. (JOJ Cinema 1 – 14:00).

Milovníkov čiernych komédii poteší snímka Stredomorská horúčka izraelskej režisérky Mahy Haj. Film o štyridsiatnikovi Waleedovi, otcovi rodiny, ktorý trpí depresiami a potrebuje nutne zmeniť svoj život, získal Un Certain Regard za najlepší scenár na festivale Cannes 2022. Režisérka prostredníctvom jednej postavy dokázala položiť zásadné otázky o celej miestnej spoločnosti (JOJ Cinema 1 – 17:00)

K susedom – česká snímka Pohania vznikla ako adaptácia divadelnej hry od Anny Jablonskej a venuje sa náboženskému fanatizmu vo vnútri pravoslávnej rodiny. O večne aktuálnej téme sporu medzi mladou a starou generáciou ako aj o téme vzájomného nepochopenia svedčí monochromatický vizuál a ponurá atmosféra, ktorú si budete môcť užiť v kinosále JOJ Cinema 2 o 19:30.

Kino Veritas o 19:00 privíta laureátku ceny Hercova misia Evu Holubovú spolu s moderátormi a filmovými nadšencami Danielom Balážom a Pavlom Hubinákom, ktorí herečku vyspovedajú pri verejnej nahrávke obľúbenej relácie Rádia FM.

 


Organizátor: ART FILM FEST s.r.o.;

Spoluorganizátori: Mesto Košice, K13 – Košické kultúrne centrá, ART FILM FEST, n.o., LGM, s.r.o.;

Festival finančne podporili: Audiovizuálny fond a Nadácia SPP;
Festival je spolufinancovaný Košickým samosprávnym krajom z programu Terra Incognita;

Hlavní reklamní partneri: CODES Brand House, FORLIVE, pramenitá voda Lucka;

Oficiálne autá: Auto Gábriel; Oficiálny hotel: Hotel Yasmin;

Reklamní partneri: stavebná spoločnosť Adifex, Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a.s., Oxyworld, U. S. Steel Košice, ANTIK Telecom, BARZZUZ, Kino Úsmev, Aupark Košice, Fors-stav, R-media, Okno mé lásky;

Oficiálni dodávatelia: NOV, ZEBRA, Best Press, SLOVNAFT, Stredoeurópska nadácia, Spoločnosť pre skladovanie, DKC Veritas, Kaviareň Slávia, Tabačka Kulturfabrik, Ohnisko – Fire Dining & Brew Bar, Pub u Kohúta, El Nacional, Café de Paris, Maiko Sushi, DOMOS Slovakia, Pilsner Urquell, Macarons; Oficiálne víno: Kubbo Select a Ostrožovič;

Hlavní mediálni partneri: TV JOJ, zregionu.sk, Pravda, Eurotelevízia;
Mediálni partneri: Rozhlas a televízia Slovenska, Kinosála, JOJ 24, Film Europe, TV spolok LOToS, Rádio KOŠICE, Korzár, Slovenka, Forbes, SITA, TASR, BigMedia, HomeMedia Production, Film.sk, Košice City Guide, aktuality.sk, čsfd.cz, Visit Košice, Košice v Skratke;
Partneri: JOJ Cinema, Millor – Váš partner v oblasti energetiky, Letisko Košice, Autocont, TelekomCLOUD, ECO Technologies, DELTA OnLine, MIHYRING, KAIFER advokátska kancelária, Taper, Brother, GROTTO, CELIMED autorizované zastúpenie OMRON, NR-holding, CPK Slovakia, Casa Trade – Casablanca cafe, easylog transport&logistic, Kvety Victor, Slovenský filmový ústav, Filozofická fakulta UPJŠ, Fakulta elektrotechniky a informatiky TUKE, Súkromná škola umeleckého priemyslu filmová v Košiciach, Dopravný podnik mesta Košice, Tesco Stores SK, DEMI šport, CANON, SPI International, Arténaaudiovizuálna dielňa od RTVS, Kreatívna Európa, KPK Reklama, HAIR FACTORY Košice

Festivalové reštaurácie a bary: JAZZ Club Café Restaurant, Pivovar Hostinec, Kaviareň Papa, Reštaurácia Camelot, Kaviareň Veritas