29. ročník MFF Art Film Fest ide do finále

Doteraz priniesol päť dní nabitých pestrým programom. Diváci v Košiciach si každý festivalový deň mohli vybrať z niekoľkých aktivít –  či už sa jednalo o uvedenia filmov, masterclassy, diskusie alebo stretnutia s hercami na autogramiádach. O zaujímavé podujatia nebola a nebude núdza.

Festival sa začal otváracím ceremoniálom, počas ktorého vystúpil župan Košického kraja Rastislav Trnka s inšpiratívnym príhovorom o sľubnom filmovom rozvoji východoslovenského kraja. Primátor Košíc Jaroslav Poláček zaspomínal na veľkú osobnosť akou bol prezident MFF Art Film Fest Milan Lasica. Ocenenie Hercova misia in memoriam za neho prevzali Magda Vášáryová s vnučkami. Laureátkou ocenenia Hercova misia sa stala Zdena Studenková. Na záver ceremoniálu sa premietla snímka Nesmiernosť v hlavnej úlohe s Penélope Cruz.

Festivalový víkend sa niesol v znamení predpremiér, stretnutí s herečkami a hercami a masterclassov. V sobotu sa uskutočnili štyri predpremiéry českých a slovenských snímok. Územie fantázie, Československá rozprávka, PohaniaUmelohmotné nebo, tie prišli do Košíc uviesť delegácie ich tvorcov a režiséri a režisérky. Pamiatke nezabudnuteľného (aj) prezidenta Art Film Festu venovali organizátori sobotňajší večer v priestoroch Historickej radnice v programe zostavenom z pesničiek s jeho textami. Dramaturgicky a scenáristicky ho pripravil jeho dlhoročný spolupracovník z divadla L+S Pavol Danišovič, ktorý ho svojím šarmantným a typickým spôsobom aj moderoval a prekladal spomienkami na zážitky s ním. Hneď na úvod privítal členov kapely, ktorú špeciálne pre tento večer zostavil bubeník Martin Valihora zo skvelých hudobníkov (Michal Bugala – gitara, Eugen Vizváry – klávesové nástroje, Richard Csino – basgitara) a ktorá odštartovala program dynamickou inštrumentálnou verziou pesničky Keď som išiel. Na Večeri Milana Lasicu vystúpili aj Ady Hajdu, Dorota Nvotová, Andrea Bučko, Dominika Kavaschová, Natália Puklušová a skvelé finále pripravil Peter Lipa.

Posledný víkendový deň bol edukatívny. Do Košíc dorazil slovenský režisér Peter Bebjak, aby festivalovým divákom vo svojom masterclasse predstavil „Ako vzniká seriál“. Na otázky ako napríklad: „Kde vzniká námet? Kto námet predkladá televízii? Ako prebieha casting? Ako sa vyberajú lokácie? Ako sa nakrúca? Ako sa seriál dokončuje? Je režisér neobmedzeným pánom nad tvorbou seriálu? Aký je rozdiel medzi českou a slovenskou seriálovou tvorbou? Aký je rozdiel medzi tvorbou filmu a seriálu?“ odpovedal populárny režisér z pohľadu úspešného tvorcu.

V pondelok oslavoval 60. výročie Slovenský filmový ústav. Oslavy sa pretavili do viacerých aktivít. Okrem projekcií sa v reštaurácii Halmiho dvor uskutočnila prezentácia knižnej publikácie s názvom Rodinné filmové striebro. Tento knižný titul obsahuje súhrn úvah a esejí od šesťdesiatich autorov o významných minulých aj súčasných filmových dielach našej kinematografie. V oslavách výročia SFÚ sa v pondelok pokračovalo ďalej. Nasledovala exkluzívna projekcia digitálne zrekonštruovaného národopisného dokumentu Karla Plicku Po horách, po dolách (1929) s hudobným sprievodom Davida Kollara a Tomáša Mutinu.

Producent Peter Neveďal prítomným divákom priblížil tvorbu vianočných rozprávok, ktorá je jednou z mála pravidelných slovenských produkcií a fanúšikovia videli aj praktické ukážky špeciálnych filmových efektov SFX. Bohatý program pre fanúšikov efektov doplnila prezentácia VFX – digitálnych efektov, ktorá bude doplnená aj ukážkami z filmu Perinbaba a Dva svety.

Umelecký riaditeľ Art Film Festu, Martin Palúch dnes vo svojom masterclasse predstavil problematiku práce s filmovým archívom v strihových filmoch a dokáže, že archívne zdroje dnes neslúžia iba dokumentárnemu filmu, ale majú široký umelecký potenciál a môžu byť súčasťou hranej, klipovej, avantgardnej a experimentálnej tvorby. V spolupráci s Asociáciou slovenských kameramanov sa bude konať aj jeden z posledných masterclassov tohtoročného Art Film Festu. Masterclass Radky Šišulákovej zajtra predstaví rozmanité kameramanské postupy, využívané v súčasnom modernom dokumentárnom filme. Aj dokumentárny film ponúka široký priestor pre inovácie a budovanie si vlastného autorského výrazu. Režisérka Radka Šišuláková bude hovoriť o najzaujímavejších dokumentoch zo Slovenska aj zahraničia.

22. júna bude Art Film Fest pokračovať v udeľovaní cien Hercova Misia. Čestnú cenu si už s festivalu odniesla Zdena Studenková, no ešte nás čaká ocenenie ďalšej populárnej a úspešnej herečky, ktorej prínos do Českej a Slovenskej audiovízie je nesmierny, a je ňou Eva Holubová. Česká herečka si cenu prevezme pri Dolnej bráne a tiež počas záverečného ceremoniálu vo štvrtok 22. júna.

Počas slávnostného večera bude udelená ešte jedna významná cena. Do Košíc už pricestoval významný a svetovo uznávaný maďarský režisér Béla Tarr, ktorý si na záver festivalu v Košiciach prevezme čestné ocenenie Zlatá kamera za dlhodobý a umelecky významný prínos pre európsku a svetovú kinematografiu. Návštevníci Art Film Festu sa v nasledujúcich dňoch môžu tešiť na štvrtkový masterclass tohto režiséra-filozofa a takmer celodennú piatkovú projekciu jeho filmového veľdiela s názvom Satanské tango, s dĺžkou vyše 7 hodín, ktoré sa bude premietať s dvoma prestávkami. Okrem toho režisér sám uviedol do života prvé slovenské vydanie knižnej predlohy Satanské tango z pera svojho dlhoročného spolupracovníka, scenáristu a spisovateľa, Lászlóa Krasznahorkaia.

Na záverečnom slávnostnom ceremoniáli sa stretnú zástupcovia všetkých filmových profesií a spoločne oslávia záver 29. ročníka medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest. Na tomto ceremoniáli budú vyhlásené aj výsledky Medzinárodnej súťaže hraných filmov a Medzinárodnej súťaže krátkych filmov. Ocenení si odnesú sošky Modrého anjel.

Tohtoročný Art Film Fest teda ešte zďaleka nekončí. Na programe je ešte množstvo skvelých filmov z celého sveta. Diváci naďalej môžu hlasovať o svojom obľúbenom filme na stránke https://aff.cinepass.sk a netreba zabúdať ani na ďalšie filmové sekcie či pásma krátkych filmov, ktorých obsah možno vidieť každý deň, až do piatka 23. júna v siedmich rôznych košických kinosálach.


Organizátor: ART FILM FEST s.r.o.;

Spoluorganizátori: Mesto Košice, K13 – Košické kultúrne centrá, ART FILM FEST, n.o., LGM, s.r.o.;

Festival finančne podporili: Audiovizuálny fond a Nadácia SPP;
Festival je spolufinancovaný Košickým samosprávnym krajom z programu Terra Incognita;

Hlavní reklamní partneri: CODES Brand House, FORLIVE, pramenitá voda Lucka;

Oficiálne autá: Auto Gábriel; Oficiálny hotel: Hotel Yasmin;

Reklamní partneri: stavebná spoločnosť Adifex, Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a.s., Oxyworld, U. S. Steel Košice, ANTIK Telecom, BARZZUZ, Kino Úsmev, Aupark Košice, Fors-stav, R-media, Okno mé lásky;

Oficiálni dodávatelia: NOV, ZEBRA, Best Press, SLOVNAFT, Stredoeurópska nadácia, Spoločnosť pre skladovanie, DKC Veritas, Kaviareň Slávia, Tabačka Kulturfabrik, Ohnisko – Fire Dining & Brew Bar, Pub u Kohúta, El Nacional, Café de Paris, Maiko Sushi, DOMOS Slovakia, Pilsner Urquell, Macarons; Oficiálne víno: Kubbo Select a Ostrožovič;

Hlavní mediálni partneri: TV JOJ, zregionu.sk, Pravda, Eurotelevízia;
Mediálni partneri: Rozhlas a televízia Slovenska, Kinosála, JOJ 24, Film Europe, TV spolok LOToS, Rádio KOŠICE, Korzár, Slovenka, Forbes, SITA, TASR, BigMedia, HomeMedia Production, Film.sk, Košice City Guide, aktuality.sk, čsfd.cz, Visit Košice, Košice v Skratke;
Partneri: JOJ Cinema, Millor – Váš partner v oblasti energetiky, Letisko Košice, Autocont, TelekomCLOUD, ECO Technologies, DELTA OnLine, MIHYRING, KAIFER advokátska kancelária, Taper, Brother, GROTTO, CELIMED autorizované zastúpenie OMRON, NR-holding, CPK Slovakia, Casa Trade – Casablanca cafe, easylog transport&logistic, Kvety Victor, Slovenský filmový ústav, Filozofická fakulta UPJŠ, Fakulta elektrotechniky a informatiky TUKE, Súkromná škola umeleckého priemyslu filmová v Košiciach, Dopravný podnik mesta Košice, Tesco Stores SK, DEMI šport, CANON, SPI International, Arténaaudiovizuálna dielňa od RTVS, Kreatívna Európa, KPK Reklama, HAIR FACTORY Košice

Festivalové reštaurácie a bary: JAZZ Club Café Restaurant, Pivovar Hostinec, Kaviareň Papa, Reštaurácia Camelot, Kaviareň Veritas